Fragment mojej książki: Zielona Apteka. Chwasty warte naszej miłości.
***
Pokrzywom, jako roślinom leczniczym, odżywczym, kosmetycznym nie dorównują żadne inne rośliny.
***
Zanim rozpowszechniła się bawełna pokrzywy wykorzystywano w produkcji tekstyliów.
***
W XVIII w. wierzono, że nawet piorun nie zaszkodzi piwu, jeśli na wierzch beczki rzucić wiązkę pokrzyw.
***
Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywy obniżają poziom cukru w krwi, w niewielkim stopniu także ciśnienie krwi.
***
Spożywanie pokrzyw wskazane jest szczególnie przy cukrzycy i awitaminozach.
***
Spożywanie pokrzyw pomaga utrzymywać organizm w zdrowiu.
***
Pokrzywy to bezsprzecznie najprawdziwsza apteka, która sama wychodzi do nas goszcząc w pobliżu naszych siedzib.
***
Pokrzywy są wprost niezastąpione, zwłaszcza wiosną, gdyż doskonale wpływają na ogólną samoregenerację organizmu.
***
Kto często spożywa pokrzywy nie zachoruje na raka.
***
Szczególnie zalecana jest w anemii, alergii, chorobach skóry, schorzeniach reumatycznych i dnie.
***
Dym z korzeni pokrzyw zabija prątki gruźlicy, szkarlatyny, tyfusu…
***
Nalewka z korzeni pokrzyw jest silnym narkotykiem – kilka kropel hamuje rozwój raka.
***
Spośród wszystkich roślin pokrzywy mają najwięcej chlorofilu. Skład chlorofilu zbliżony jest do hemoglobiny, dzięki czemu nasz organizm łatwo przerobi go w hemoglobinę.
***
Wysoka zawartość chlorofilu, żelaza, witaminy C zwiększa produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, korzystnie wpływając na tworzenie się krwi.
***
Pokrzywy stosowano w kamicy moczowej, skazie moczanowej, reumatyzmie, gośćcu, problemach wątroby, przewodu pokarmowego, biegunkach, nieżytach żołądka i jelit, schorzeniach skórnych, stanach zapalnych, guzkach – także nowotworowych, łupieżu, łojotoku, do wzmacniania włosów i przeciw ich wypadaniu.
***
Dotykanie bolących miejsc świeżą pokrzywą działa leczniczo przy reumatyzmie, bólach kręgosłupa, ischiasie…
***
Należycie zbierane i przygotowane pokrzywy są doskonałym środkiem czyszczącym krew i cały organizm.
***
Płukanie włosów wywarem z korzeni pokrzyw nada im puszystość, połysk, wzmacnia je i regeneruje. Polecane także przy łupieżu.
***
Świeże liście pokrzyw przyrządzone jak szpinak są wartościową jarzyną.
***
Liście pokrzyw warto dodawać do zup i sałatek jarzynowych, przez co wartość odżywcza tych dań znacznie wzrasta.
***
Po więcej zapraszam do książki: Chwasty warte naszej miłości
Good site you’ve got here.. It?s hard to find quality writing like yours nowadays.
I really appreciate people like you! Take care!!
Tłumacz internetowy przetłumaczył trochę niezręcznie, ale wystarczająco zrozumiale, czyli tak: Dobra strona, którą tu masz. Trudno jest znaleźć wysokiej jakości pismo, takie jak obecnie.
Cieszę się, że moja strona się podoba i jest ceniona. Wolałbym jednak, by na polskojęzycznej stronie komentarze też były po polsku.
Witam.
Bardzo ciekawy blog z wieloma ciekawostkami.
Czy można prosić o kilka porad, dotyczących należytego zbierania oraz przygotowania pokrzyw?
Wszystko opisałem w książce „Chwasty warte naszej miłości”. Czy mam tę książkę (i wszystkie inne) tutaj przepisywać?
Napisz do mnie na e-mail, jeśli uda Ci się ze mną zaprzyjaźnić to książke Ci sprezentuję.
Czy picie pokrzywy może powodować mdłości albo inne zaburzenia żołądkowe?
U wielu mdłości i inne zaburzenia żołądkowe powoduje: picie wody, picie herbat, jazda samochodem, gapienie się w ekran… U mnie mdłości i inne zaburzenia, nie tylko żołądkowe powodują takie pytania!
Ostatnio pewna matka pochwaliła się, że jej syn po oglądaniu kreskówek trafia do szpitala psychiatrycznego, tam nie ogląda i zdrowieje, a po powrocie znów ogląda i znów trafia do psychiatryka. Ona domaga się przystosowania jej dziecka ziołami do oglądania kreskówek.
Co to znaczy „picie pokrzywy”? Czego konkretnie? soku?, naparu?, wywaru?, octu?, zupy?, zakwasu?, wina?
Z której pokrzywy: Urtica Dioica, U. Urens, U. Pilulifera, U. Dubia, U. Atrovirens, U. Ferox…?
Z której części?, liści?, ziela?, kłączy, korzeni? Kiedy? Na czczo?, po obiedzie?, w jakich ilościach?
Wszystko opisałem w książce „Chwasty warte naszej miłości”. Czy życzysz sobie bym tę książkę tutaj przepisał?
Rozumiem, że poleca Pan swoją książkę ale nie sądziłam że moje pytanie wywoła aż takie emocje u Pana 🙂 . Chodziło mi o sok ziela pokrzywy urtica dioica stabilizowany 20% alkoholem. Przyjmowałam na czczo 10ml na wodzie lub soku ale zmieniłam na porę po posiłku właśnie ze względu na w.w dolegliwości. Napar z lisci pokrzywy lepiej toleruję ale ze względu na sporą anemię zdecydowałam się na sok. Czytałam ze pokrzywa ma mocny odczyn zasadowy i zastanawiałam się czy to nie jest przyczyna. Sok z buraków też powoduje sensacje. Pozdrawiam .
A więc nie pokrzywa Ci szkodzi, lecz nadmiar dwutlenku węgla! I to nie tego, który wdychasz i wydychasz, lecz tego, który spożywasz!
Ani zjedzenie kilku listków pokrzyw, ani zupy z pokrzyw nikomu nie zaszkodziło.
Syntetycznymi truciznami rujnujesz resztki zdrowia. Dopóki alkohol produkowano z żyta, ziemniaków itp. można było go użyć, choć nawet wówczas nie było takiej potrzeby. Odkąd jest produkowany z dwutlenku węgla nie nadaje się do celów spożywczych!!!
Gdy zaprzestaniesz plugawić język fałszywymi nazwami, gdy zaprzestaniesz katowania swego organizmu syntetykami produkowanymi przez bandytów, gdy dojrzejesz do własnoręcznego zbierania listków rosnących w pobliżu i stosowaniu ich do odżywiania organizmu (nie leczenia anemii) to zaczniesz zdrowieć.
Anemii poświęciłem sporo miejsca, także na tej stronie. Jeśli kiedyś autentycznie zapragniesz powrotu do zdrowia to będzie to możliwe TYLKO od Natury. NIGDY od bandytów, spekulantów, farmaceutów, handlowców… Polecam porzeczki i maliny! Ale wyjaśniam, że piszę o roślinach, a z nich samodzielnie zebranych owocach, listkach, a nawet badylach, patykach, ale w żadnym razie nie o przemysłowych paskudztwach podstępnie i zwodniczo nazywanych nazwami roślin, owoców, warzyw, ziół…
To prawda. Teraz trudno kupić coś „czystego”. Dziękuję i pozdrawiam.