Jabłkowe recepty zdrowia i urody [155]

Według tradycyjnej medycyny chińskiej jabłka wzmacniają energię Qi, serce i krew, oczyszczają gorąco, uspokajają Yang, wytwarzają cenne płyny, smarują płuca, usuwają stany depresyjne, łagodzą skutki upału, gaszą pragnienie, rozpuszczają śluz, przeciwdziałają zatruciu, wspomagają trawienie, wspomagają pracę jelit, zapobiegają i pomocne są zarówno biegunce jak i zatwardzeniu, obniżają poziom cholesterolu i normalizują poziom cukru w krwi zapobiegając problemom układu krążenia, są tradycyjnym środkiem przeciw sztywności stawów i bólom reumatycznym.

Tradycyjna medycyna chińska zaleca spożywanie jabłek m.in. w suchości gardła, odwodnieniu, niestrawności, zatwardzeniu, chronicznej biegunce, porannych osłabieniach, chronicznym zapaleniu jelit…

Biegunka u dzieci:

rozdrobnić 15-30 g świeżych dzikich jabłek i wycisnąć sok; pić 3 razy dziennie.

Biegunka:

I – 2 łyżeczki sproszkowanego suchego jabłka jeść 3 razy dziennie na pusty żołądek;

II – kilka niedojrzałych jabłek pociąć na ćwiartki, wysuszyć na słońcu i zmielić na proszek; pić 2 razy dziennie 15 g tego proszku w szklance ciepłej wody;

III – gotować niezbyt dojrzałe jabłka dzikie w odpowiedniej ilości wody, aż woda wygotuje się do połowy; wypić wywar i zjeść jabłka rano na pusty żołądek.

Ból brzucha i biegunka w czerwonce lub zapaleniu jelit:

rozdrobnić 60 g niezbyt dojrzałych dzikich jabłek i zagotować w wodzie; pić po szklance 3 razy dziennie.

Ból brzucha:

kilka niedojrzałych jabłek pociąć na ćwiartki, wysuszyć na słońcu i zemleć na proszek; pić 2 razy dziennie 15 g tego proszku w szklance ciepłej wody.

Ból uszu:

znakomicie leczą jabłka pieczone.

Cerę czyści,twarz, szyję i dekolt nawilży:

świeżo wyciśnięty sok jabłkowy, lub okład z plasterków jabłka skropionych sokiem z cytryny.

Grzybica stóp:

kilka razy dziennie wcierać jabłkowy ocet winny.

Grzybica strzygąca:

okłady z utartego jabłka ze szczyptą siarki.

Kaszel gorących płuc:

6 świeżych jabłek rozdrobnić i gotować z pół kg miodu aż zmiękną na galaretę; jeść stale po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.

Kaszel z żółtym śluzem:

pić sok z jabłek.

Lęki łagodzi, uspokaja:

spożywanie jabłek gotowanych.

Nadciśnienie:

codziennie zjadać 3 jabłka.

Niestrawność:

I – jeść jabłko po każdym posiłku.

II – przez 3 kolejne dni pić 3 razy dziennie po pół szklanki soku z pół dojrzałych jabłek.

Niski poziom cukru w krwi:

przez 3 kolejne dni zjadać 2 razy dziennie po 2 obrane jabłka.

Oczyszczanie gruntowne:

1 dzień w tygodniu jeść tylko jabłka i pić herbatę z naci buraczanej. Jabłka zawierają pektyny, które jak miotła wymiatają resztki z jelit.
Przy problemach zimna grzać jabłka by zmniejszyć ich chłodzący charakter.

Osłabienie poranne:

pić herbatę z 3 dag ryżu prażonego do zżółknięcia i 3‑6 dag świeżych łupin z jabłek.

Owrzodzenie podudzi:

stosować okłady z surowych tartych jabłek.

Piersi ujędrnia:

okład z jabłek utartych wraz ze skórką.

Potliwość nadmierna, potliwość stóp:

kilka razy dziennie wcierać jabłkowy ocet winny.

Podrażnienie skóry głowy:

wcierać wodny roztwór octu jabłkowego.

Polucje, przedwczesny wytrysk:

30 g suchych dzikich jabłek przypiec aż zżółkną, gotować w wodzie; jeść wieczorem.

Rany trudno gojące się:

jabłka wymieszane z oliwą.

Sińce pod oczami, stany zapalne oczu:

stosować okłady z surowego tartego jabłka.

Suchość ust i języka:

6 świeżych jabłek rozdrobnić i gotować z pół kg miodu aż zmiękną na galaretę; jeść stale po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.

Swędzenie likwiduje:

wodny roztwór octu jabłkowego.

Świerzb:

likwidują jabłka zmieszane ze szczyptą siarki.

Ulgę zmęczonym stopom przynosi:

wodny roztwór octu jabłkowego.

Usuwanie skutków palenia:

6 świeżych jabłek rozdrobnić i gotować z pół kg miodu aż zmiękną na galaretę; jeść stale po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.

Zapalenie jelit chroniczne:

kilka niedojrzałych jabłek pociąć na ćwiartki, wysuszyć na słońcu i zemleć na proszek; pić 2 razy dziennie 15 g tego proszku w szklance ciepłej wody.

Zatwardzenie:

zjeść świeże jabłko na pusty żołądek.

Zdrowy sen zapewniają:

jabłka gotowane.

Choć wyraźnie zaznaczam, że wiele moich artykułów powstało trzydzieści lat temu, gdy prozdrowotne właściwości miało większość roślin, owoców, warzyw… przypominam i ostrzegam: zanim rzucisz się na jakieś jabłka, czy inne współczesne produkty z marketów i/lub bazarów naucz się odróżniać te ze zbiorów dzikich i uprawianych przez miłośników od wielkoprzemysłowych, produkowanych przez cwaniaków, businessmanów, bandytów…

Cwaniaczki rozczarowane stosowaniem „mądrości” wyczytanych i wysłuchanych w internecie zwracają się do mnie z nadzieją przerzucenia na mnie odpowiedzialności za swe poczynania. Przypominam więc nie tylko im, ale wszystkim: ponosimy odpowiedzialność zarówno za to, co zrobiliśmy/ robimy i za to, czego nie zrobiliśmy/ nie robimy.

O właściwości jabłek przeczytasz także tu: Da Ci zdrowie jabłuszko na co dzień

oraz tu: Anemia i żelazo

i tu: Jabłko, marchew, burak zamiast transfuzji krwi

Jeśli masz suszone owoce z własnego zbioru z dzikich stanowisk podziel się ze mną.

Udostępnij!

2 odpowiedzi na “Jabłkowe recepty zdrowia i urody [155]”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *