Moją żonę po porodzie lekarze przygotowywali do transfuzji krwi. Jadła utarte jabłko z marchewką i buraczkiem. Lekarze wyśmiewali to i kpili z niej. Wielowiekową wiedzę i doświadczenia naszych przodków nazywali zabobonami. W kilka godzin nastąpiła taka poprawa parametrów krwi, że odwołali transfuzję.
A czy wasze dzieci jadają marcheweczki i jabłuszka?
Syn, który się wówczas urodził ma już ponad 40 lat. Można by zadać pytanie: co zmieniło się przez ten czas?
Czy na lepsze? Niestety na gorsze, bowiem długości życia ubywa, natomiast przybywa chorób i cierpień wywoływanych lekami i leczeniem!
Przysłowia mądrością narodu:
Kto codziennie zjada jabłko ten lekarza widzi rzadko.
Jedno jabłko zjadane codziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.
Łatwiej o stare wino, niż o starego lekarza.
Z książki, która być może kiedyś powstanie. Tytuł roboczy: Źdźbła starosłowiańskiej wiedzy prozdrowotnej
Udostępnij!
Polecam też:
Marchew znana i nieznana [51]Istnieje marchew koloru białego, żółtego i fioletowego, jednak większość zna tylko pomarańczową, uprawianą dopiero od XVIII wieku. Ta powszechnie znana marchew, będąca pospolitą rośliną uprawną jest jednym z sześćdziesięciu gatunków marchwi występujących niemal na całym ziemskim globie. Marchew jest rośliną dwuletnią, ale uprawiamy ją jako roczną dla jadalnych, pomarańczowych korzeni. Znajdująca się na czele rodziny selerowatych (dawniej nazywanych baldaszkowatymi) marchew…
Pokrzywowe ciekawostki [29]Fragment mojej książki: Zielona Apteka. Chwasty warte naszej miłości. *** Pokrzywom, jako roślinom leczniczym, odżywczym, kosmetycznym nie dorównują żadne inne rośliny. *** Zanim rozpowszechniła się bawełna pokrzywy wykorzystywano w produkcji tekstyliów. *** W XVIII w. wierzono, że nawet piorun nie zaszkodzi piwu, jeśli na wierzch beczki rzucić wiązkę pokrzyw. *** Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywy obniżają poziom cukru…