Fragment książki: „Brzuch ma rozum” – wywiad sprzed dwudziestu lat
Bogatym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych są mało doceniane u nas rośliny przyprawowe i lecznicze. O przyprawach mówisz i piszesz w różnych miejscach więc tu poproszę o tylko jeden przykład.
Dobrym przykładem są nasiona kozieradki, bowiem zawierają mnóstwo wartościowych i niezbędnych dla zdrowia związków mineralnych, m.in: potas, sód, magnez, wapń, kobalt, mangan, fosfor, cynk, krzem, siarkę, żelazo, miedź…
Sproszkowane nasiona kozieradki można używać w kuchni, jako cenną przyprawę usprawniającą procesy trawienia i przyswajania pokarmów oraz zwiększającą aktywność układu odpornościowego.
Równie wartościowych roślin jest sporo, także wśród dawniej powszechnie stosowanych przypraw, które w dzisiejszej dobie pośpiechu są wypierane przez przemysłowe wegety, kostki rosołowe, sosy, zupy w proszku, majonezy, keczupy i inne dodatki oparte na syntetycznych paskudztwach nazywanych zazwyczaj „polepszaczami”.
Kozieradka
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum), roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. W starożytnych Chinach, Indiach, Egipcie i Grecji była używana jako pożywienie, pasza dla zwierząt i lek. Prażone nasiona spożywano jako pokarm wzmacniający i odmładzający. Na Bliskim Wschodzie tuczono nią kobiety w haremach. Używana była do leczenia gorączki i wysokiego ciśnienia krwi. Uprawa kozieradki rozpowszechniła się w Zachodniej Europie wraz z rozwojem zakonów benedyktynów. Stosowano ją wewnętrznie w chorobach: kobiecych, płuc, wątroby, nerek, oraz zewnętrznie w leczeniu ran i chorób skórnych.
Obecnie jest uprawiana, również w Polsce, w niewielkich ilościach na żyznych, lekkich glebach.
Surowcem leczniczym są nasiona. Zawierają do 30% substancji śluzowych, flawonoidy, saponiny, białka, tłuszcze, gorycze, sole mineralne (potas, sód, magnez, wapń, kobalt, mangan, fosfor, cynk, krzem, siarka, żelazo, miedź), witaminę PP, hormony sterydowe, olejek eteryczny i inne związki. W celu optymalnego wykorzystania składników czynnych, nasiona kozieradki muszą być sproszkowane lub roztarte.
Kozieradka jest stosowana zewnętrznie jako lek śluzowy przy ropnym zapaleniu skóry, czyrakach, żylakach, do płukania gardła… Preparaty z kozieradki stosowane wewnętrznie usprawniają procesy trawienia i przyswajania pokarmów oraz zwiększają aktywność układu odpornościowego.
Jeśli komuś nie odpowiada zapach nasion kozieradki może stosować je w mieszankach z innymi ziołami.
Przetwory z kozieradki stosuje się przy braku apetytu, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, po zatruciach pokarmowych, a także jako środek wzmacniający, oraz osłaniająco przy stosowaniu lekarstw uszkadzających błonę śluzową przewodu pokarmowego.
W kuchni kozieradkę możemy stosować do przyprawiania serów i jako składnik niektórych przypraw np. curry, a w kosmetyce do odżywczych maseczek kosmetycznych, leczenia łojotoku, trądziku i stanów zapalnych skóry.
Jeśli ktoś z Twoich bliskich, przyjaciół, znajomych ceni taką wiedzę wyślij mu SMS-a lub e-mail z adresem: www.ambasadorzdrowia.pl
dobre są podkiełkowane bo tracą swój specyficzny aromat
Moje książki są w języku polskim! W tym roku nie planuję wydania w innych językach.
Ponadto moje książki są przeznaczone dla przyjaciół Ambasady Zdrowia.
Skoro nie szanujesz mojego języka, nie porozumiewasz się moim jezykiem, podstępnie kierujesz czytelników mojej strony na strony nam obce szukaj ofiar gdzie indziej. Sukcesów z oczywistych względów NIE życzę.
Większość ziaren polecam podkiełkowywać, jednakże nie dla poprawy smaku lecz dla zwiększenia siły biologicznej i biodostępności.
Znakomita przyprawa, zdrowa i smaczna. Kupiłem kilka kilogramów..
Bardzo pasuje mi z kaszą orkiszową
łamaną z młyna. Czasem dodaje jeszcze do tego kurkumę w czasie gotowania kaszy. Dziś będzie z kulkami z mielonego mięsa z jagnięciny.