Słowiańskie ziele – bluszczyk kurdybanek [33]

Bluszczyk kurdybanek jest jednym z najstarszych słowiańskich ziół, jego pozostałości odkryto nawet podczas prac archeologicznych w Biskupinie. Słowiańscy zielarze, kucharze, piwowarzy doceniali zalety tej pięknej i niezniszczalnej rośliny o błyszczących liściach i fioletowych kwiatach.

Przedwojenna zielarka, Anna Potocka z Działyńskich (1846-1926) opisała historię, gdy w pewnym mieście tyfus dziesiątkował ludzi i wysłano tam żołnierzy do pilnowania porządku. W obozie padały konie, żołnierze chorowali. Zauważono, że nie chorowały te konie, które zjadały bluszczyk kurdybanek. Później, dzięki temu odkryciu król Jan III Sobieski poprowadził swoją armie do zwycięstwa pod Wiedniem. Legenda głosi, że szykując się na odsiecz zabrał też bluszczyk kurdybanek by rycerze pili herbatkę z tego ziela na wzmocnienie i ochronę przed rozlicznymi zarazami.

Bluszczyk kurdybanek ma właściwości wzmacniające cały organizm, zwiększa produkcję leukocytów, wzmacnia serce, reguluje przemianę materii, oczyszcza organizm, usuwa z organizmu toksyny… Można go stosować w przeziębieniach, kaszlu, dusznościach, astmie, chorobach wątroby i trzustki…

Słowianie kurdybanek stosowali niemal we wszystkich schorzeniach, a także jako przyprawę do wielu potraw, rosołów, zup, omletów, past serowych, mięs…

Kurdybanek jako przyprawa

Ususzyć i przechowywać w ciemnym, szczelnym pojemniku. Dodawać do potraw (jak pietruszkę, bazylię…).
Oprócz wspaniałego smaku i aromatu potrawa z kurdybankiem będzie regulować trawienie i pomoże osobom z infekcjami dróg moczowych i zapaleniami błony śluzowej żołądka.

Herbatka z kurdybanku
Łyżkę ziela zalać 1,5 szklanki wody, gotować na małym ogniu pod przykryciem, od zawrzenia kilka minut. Odstawić na kilkanaście minut. Przecedzić.
Pić pół szklanki 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Mieszanka na wzrost leukocytów (wg dra Różańskiego)

  • 2 łyżki kurdybanku
  • łyżka mniszka
  • łyżka pokrzyw
  • łyżka glistnika
  • łyżka babki

Dwie łyżki mieszanki zalać dwoma szklankami wrzącej wody i pod przykryciem zaparzać 20 minut.
Pić 4-5 razy dziennie po szklance.

Syrop z kurdybanku
Garść świeżego kurdybanku zalać sześcioma szklankami wody, zagotować i na małym ogniu ogrzewać kilkanaście minut, przecedzić i dodać tyle miodu, ile jest wywaru. Wymieszać i na małym ogniu pogotować kilka minut. Przelać do butelek. Syrop dodawać do ciepłej wody lub herbaty.
Syrop kurdybankowy wzmacnia układ odpornościowy, szczególnie polecany dla dzieci anemicznych i osób nerwowych.

Syrop z kurdybanku z winem na wzmocnienie odporności, anemię, uspokojenie…

  • garść kurdybanku (ok. 25 g) świeżego ziela
  • dobre białe wino (1,5 litra)
  • słoiczek miodu

Kurdybanek zalać winem, doprowadzić do wrzenia, gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Przecedzić, dodać tyle miodu ile jest wywaru. Podgotować na małym ogniu kilka minut stale mieszając i rozlać do butelek.
Dodawać łyżkę stołową do wody lub herbaty.

Jajecznica z kurdybankiem
Do smażących się jajek dodać garść świeżo posiekanych listków kurdybanku zebranego w miejscach wolnych od spalin i oprysków. Jajecznica z takim dodatkiem ma przyjemny aromat i lekko korzenny smak.

Udostępnij!

8 odpowiedzi na “Słowiańskie ziele – bluszczyk kurdybanek [33]”

  1. Wow, incredible weblog structure! How long have you been blogging for?
    you made running a blog look easy. The whole glance of your site is wonderful, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply
    couldn’t go away your site prior to suggesting that I really loved the standard information an individual supply for your guests?
    Is gonna be again frequently in order to check up on new posts.

  2. Cieszę się, że moja witryna wzbudza zainteresowanie i podoba się. Jednakże na stronie polskiej komentarze także powinny być po polsku.

  3. Just want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject.
    Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the gratifying work.

  4. Artykuł ciekawy, a ziółko interesujące. W jakiej książce hrabina Potocka pisała o kurdybanku i Sobieskim?

    1. Ta książka to Jej wspomnienia pt. „Mój pamiętnik”. Wydany w 1927 (już po Jej śmierci). Powtórnie wydany przez Wydawnictwo Pax w latach siedemdziesiątych i krośnieńskie wydawnictwo „Ruthenus” w 1998.
      Warto dodać, że Anna Potocka z d. Działyńska propagowała zastąpienie importu ziół uprawami, zbieraniem i zarabianiem w tej dziedzinie polskiej wsi.
      Odnośnie dzisiejszej sytuacji warto dodać, że wiosną 1874 roku, w czasie epidemii cholery, Anna i Stanisław Potoccy opiekowali się chorymi.
      Kiedy w 1876 r. podczas spaceru ich syn (Józef Marian) odkrył źródło lecznicze wody założyli uzdrowisko Rymanów-Zdrój. Założyli też szkółkę rzeźbiarską dla chłopców i szkółkę koronkarską dla dziewcząt.
      Książka jest dostępna w bibliotece cyfrowej. A w Rymanowie-Zdroju mieszka pra (nie wiem ile razy pra) wnuczka Potockich, którą miałem okazję poznać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *