Kilka ważnych faktów
Orzeszki arachidowe, zwane również ziemnymi, są popularne na całym świecie. pochodzą z Brazylii. W sklepach spotykamy orzeszki prażone, solone, masło orzechowe, olej arachidowy…
Orzeszki ziemne są źródłem ważnych substancji, przydatnych w zmaganiach z niektórymi chorobami, ale również substancji wyrządzających szkody w naszym organizmie.
Wartości odżywcze
Orzeszki ziemne mają walory odżywcze, zawierają substancje o wysokiej aktywności biologicznej, są źródłem wysokojakościowego białka, błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają sporo witamin i składników mineralnych, a podobno też flawonoidów i fitosteroli pomocnych w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych i promowaniu długowieczności. Czy faktycznie tak jest?
Orzeszki arachidowe a alergia
Spośród wszystkich orzechów orzeszki ziemne są najczęstszym alergenem, a alergia na nie należy do najczęstszych u dzieci. Od 1997 do 2008 roku liczba dzieci z objawami alergii na orzeszki ziemne (arachidowe) wzrosła ponad trzykrotnie.[1]
Alergie te często mają ciężki przebieg. Nawet śladowa ilość orzeszków ziemnych może wywołać stan anafilaktyczny. To dlatego na produktach nie mających w swoim składzie orzeszków ziemnych widnienie ostrzeżenie związane z obecnością ich śladowych ilości.
W przypadku alergii nie ma różnicy, czy produkt pochodzi od certyfikowanego producenta czy z przemysłowej uprawy.
Kto nie jest uczulony na orzeszki ziemne też ma czego się obawiać
Orzeszki ziemne są w ścisłej czołówce produktów zawierających mykotoksyny produkowane przez pleśnie/grzyby. Jednymi z ich najgroźniejszych metabolitów są aflatoksyny, ponieważ działają mutagennie i silnie hepatotoksycznie.
Mutagennie to znaczy mogą powodować mutacje prowadzące do procesu nowotworowego, a hepatotoksycznie to znaczy powodują uszkodzenie wątroby, a nawet raka wątroby.
Aflatoksyny możemy znaleźć także w kukurydzy, zbożach, produktach mlecznych, suszonych owocach, suszonych przyprawach i orzechach.
Kobiety w ciąży powinny unikać wszystkich produktów potencjalnie zanieczyszczonych aflatoksynami, ze względu na ich silne działanie niszczące płód.
Orzeszki ziemne są szczególnie podatne na rozwój pleśni i aflatoksyn, ponieważ w odróżnieniu od innych orzechów rosną w ziemi, a ich zanieczyszczenie pleśniami i metabolitami pleśni może być znacznie większe niż innych orzechów.
Czy warto jeść orzeszki ziemne?
Myślę, że nie potrzeba nic więcej dodawać i nikogo przekonywać ani za ani przeciw.
[1] według Organizacji Food Allergy Research and Education – wiadomość ze strony: https://hpba.pl.