Chleb pokrzywowy [31]

Artykuł napisany 6.05.2019 na spotkanie w stowarzyszeniu Sztuka Zdrowego Życia w Łodzi w dniu 7.05.2019.

Wielu pija pokrzywowe herbatki, niektórzy także sok z pokrzyw. Ja od wielu lat proponuję pokrzywy wykorzystywać do kąpieli, dodawać do różnych potraw. Wkrótce będę robił z pokrzyw i innych ziół posypkę do wzbogacania potraw.

Moje remedium

Znacie moje remedium z pokrzyw, cebuli i rzodkiewki? Dlaczego tak wielu cierpi na zwyrodnienia stawów, skoro jest tak cudowne remedium? Opisane jest w mojej książce, więc tu nie będę się nad nim rozwodził, tym bardziej, że pokrzywy można wykorzystywać w różny sposób. Stosujcie i zdrowiejcie.

Dziś zachęcam do zrobienia zdrowotnego chleba z dodatkiem pokrzyw, którym zachwycicie rodzinę. Domowy chleb z pokrzywami będzie miał wiele właściwości zdrowotnych, bowiem pokrzywy mają mnóstwo prozdrowotnych składników, w tym: żelazo, kwas foliowy, mnóstwo witaminy C, wapń, krzem, chlorofil, acetylocholina, garbniki, B-sitosterol, enzymy…

Niegdyś Nieznany Świat, Ekspres Ilustrowany i inne gazety publikowały moje artykuły, m. in.: „Chleb lekarstwem na serce”, „Chleb lekarstwem na raka”. Dziś sami możecie doświadczać leczniczej mocy chleba.

Jakiego działania można się spodziewać po chlebie z pokrzywami?


Na pewno będzie pomocny w:
– usuwaniu z organizmu metabolitów po lekach,
– usuwaniu piasku z nerek,
– oczyszczaniu wątroby,
– oczyszczaniu nerek,
– obniżaniu poziomu cukru w krwi,
– regenerowaniu osłabionego organizmu,
– wspomaganiu leczenia anemii,
– wspomaganiu leczenia większości chorób.

Jakie pokrzywy przyniosą najwięcej korzyści leczniczych?


Wielu mówi, że majowe, no więc jest maj, stosujcie. Wielu mówi, że zbierane przed kwitnieniem, no więc kwitnie już jasnota, a pokrzywy jeszcze nie kwitną, stosujcie. Kiedy pokrzywy kwitną? To zależy od regionu, słońca, pogody, podłoża na którym rosną… W mojej książce: „Zielona Apteka – Chwasty warte naszej miłości” wyjaśniam, że nie trzeba czekać do przysłowiowego maja, ani rezygnować z nich późnym latem i jesienią lecz wykorzystywać zawsze kiedy są.

Najcenniejsze pokrzywy to te, które stosujecie. Te, o których tylko gadacie nie poprawią zdrowia. Gadanie nie daje zdrowia, a może je nawet odbierać, szczególnie gadanie o chorobach, cholesterolach, lekach…

Jak zrobić smaczny chleb z pokrzywami?

Polecam jak najprostszy z mąki z dawnych niemodyfikowanych odmian orkiszu, z upraw naturalnych bez syntetycznych nawozów, bez oprysków, nie dosuszanych trującą chemią. Prócz mąki, wody, zakwasu, soli nie potrzeba żadnych dodatków. Jednakże dodawać można i nasiona i zioła, suszone i świeże, także drobno pokrojone liście pokrzyw.

Ci, którzy wolą chleb wieloskładnikowy na pewno znajdą odpowiednie dodatki. Kto ma wypraktykowany skład i sposób niech dzieli się efektami na kolejnych spotkaniach. Spotykam przepisy nie zawierające mąki. Ostatnio dostałem przepis na chleb pokrzywowy zawierający oprócz garści pokrzyw (sparzonych wrzątkiem, pokrojonych i odciśniętych z wody), otręby owsiane, mąkę kukurydzianą, pestki słonecznika, nasiona sezamu, lnu, czarnuszki, ulubione zioła, mleko migdałowe, jajko, olej słonecznikowy, miód… Autorka przepisu poleca w jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, dodać suche do mokrych i wymieszać, dodać pokrzywę i wymieszać, płynne ciasto wylać do dobrze natłuszczonej foremki, piec 25 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku (na środkowej półce, grzanie góra i dół, bez termoobiegu). Przed wyjęciem z piekarnika nakłuwając patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest w środku suche.

Przepis jak przepis, każdy ma swoje upodobania, większość także skłonności do udziwniania. Można rożne potrawy przygotowywać, ale czy słodkie ciasta można nazywać chlebem?

Pokrzywy są znane z wykorzystywania ich przeciw wypadaniu włosów i
przeciw łupieżowi.
Ludzie zalewają wrzątkiem susz lub świeże rośliny. Taki napar jest bardzo jasny i słaby. Teraz wypróbujcie napar z suszu bądź świeżo posiekanych liści pokrzyw zalanych zimną wodą i podgrzewanych do zawrzenia. Taki napar będzie znacznie ciemniejszy. Który ma więcej wartości? Dowiedzieć się można nie przez słowa, lecz stosowanie.

Do kąpieli polecam jeszcze silniejszy specyfik – pokrzywy macerowane w zimnej wodzie, co najmniej 4 godziny, a następnie gotowane. Nie interesują nas witaminy, które możemy w gotowaniu stracić, interesuje nas krzemionka, której nie pozyskamy inaczej.

Czego życzyć czytelnikom?

Zdrowia nie życzę, bo o zdrowie trzeba dbać. Pieniędzy nie życzę, bo na pieniądze trzeba pracować. Życzę rozsądku i roztropności.

Udostępnij!

4 odpowiedzi na “Chleb pokrzywowy [31]”

    1. Nie wolno publicznie zadawać takich pytań! To są pułapki grożące egzekucjami łącznie z więzieniem. Tu potrzebna jest roztropność. Ważniejsze od ilości są: jakość ziół oraz poprawność ich przygotowania i stosowania.

      Ile stosować pokrzyw do kąpieli?Sporo! Suszonych – co najmniej dwie podwójne garści, czyli tyle, ile z trudem mieści się w dwóch dłoniach. Świeżych jeśli niskie – co najmniej dwie wiązki ledwo dające się objąć dłonią, a jeśli wysokie – co najmniej jedną wiązkę ledwo dającą się objąć dłonią.

      Jak długo moczyć się w wannie? – Dopóki kąpiel sprawia przyjemność i nie wychładza ciała, czyli dopóki woda zbyt nie wystygnie, lub dolewając gorącej by utrzymać przyjemną, ale wysoką temperaturę.
      Komu skóra nie pozwala na długie kąpiele może stosować krótsze a częściej.
      Komu bardziej zależy na wykorzystaniu zawartych w ziołach fitozwiązków może więcej ziół wykorzystywać i wybierać bardziej odpowiednie zioła lub mieszanki ziół.

      Żeby bardziej precyzyjnie odpowiedzieć trzeba znać cel kąpieli, a tego nie ma w pytaniu. Dotyczy to każdej dziedziny! Jak byś odpowiedziała na pytanie jaki samochód wybrać, gdyby pytający nie podał do czego chce go używać? Na dojazdy do pracy – mały i zwrotny, na wyjazd na wczasy pod chmurką – duży i wygodny, do gaszenia pożaru – pojemny i wyposażony w drabiny, działka i inny specjalistyczny sprzęt. To samo z kąpielą prozdrowotną. Przede wszystkim ma być przyjemna, a najważniejsze to starannie wymyć i wyszorować ciało przed kąpielą!
      W wielu przypadkach po jednej dobrze przygotowanej kąpieli widać zadziwiające efekty. Nie tylko na skórze i w samopoczuciu, także w odporności.

      Jeśli chodzi o nasycenie organizmu krzemionką kąpiele krzemionkowe proponuję stosować trzy miesiące, stopniowo coraz rzadziej. Przy takim okresie stosowania pokrzyw drugorzędne znaczenie ma ich ilość i czas kąpieli. Kąpiele mają wyrwać z matni choróbska, by dalej kontynuować odzyskiwanie zdrowia poprzez zmianę sposobu reagowania i odżywiania.

      Jeśli ktoś wykorzystuje kąpiele dla poprawy wyglądu skóry, a nadal codziennie zapycha się produktami z pszenicy dosuszanej randapem/glifosatem to żadna ilość ziół nie wyczyści ciągle zaśmiecanego śmietnika.
      Jeśli ktoś wykorzystuje kąpiele dla relaksu i odprężenia, a nadal codziennie popada w konflikty z szefem w pracy to żadna ilość ziół nie odmieni mu szefa.
      Kto jada moją kaszę z orkiszu nigdy nie modyfikowanego temu nawet sporadyczne kąpiele z niewielką ilością ziół sprawiają tak wielkie cuda zdrowotne, że większość cierpiętników o takich efektach nawet nie śmiała marzyć.

      Poza tym, co napisałem na początku ważniejsze jest własne doświadczenie. Wykąp się parę razy i pojedz przez miesiąc mojej kaszy przyrządzanej na różne sposoby, a potem sama opisz co uzyskałaś i jakie ilości ziół i kaszy stosowałaś. Twoje jedno zdanie oparte na Twoim doświadczeniu dla wielu będzie ważniejsze niż cała moja pisanina.

  1. „Kto jada moją kaszę z orkiszu nigdy nie modyfikowanego temu nawet sporadyczne kąpiele …”

    Gdzie można tą kaszę kupić ?
    W sklepie internetowym ? Przez telefon ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *